De rol van opa’s en oma’s in gescheiden families

In gescheiden families kunnen grootouders een belangrijke rol spelen. Voor kinderen kan een scheiding verwarrend en verdrietig zijn, en in zo’n situatie bieden grootouders vaak stabiliteit en steun. Hun aanwezigheid kan voor kinderen een gevoel van veiligheid en continuïteit geven, vooral wanneer de situatie met hun ouders verandert. Maar hoe kunnen grootouders precies bijdragen aan de situatie binnen een gescheiden familie?

artwork

Een veilige plek bieden

Voor kinderen zijn opa’s en oma’s vaak vertrouwde figuren in hun leven. Wanneer alles om hen heen verandert, zoals bij een scheiding, kunnen ze bij hun grootouders een veilige plek vinden. Hier kunnen ze even ontspannen, weg van de spanningen tussen hun ouders. Deze plek van rust helpt hen om zich minder angstig te voelen en om te gaan met de nieuwe situatie.

Een luisterend oor

Naast het bieden van een veilige plek, kunnen grootouders ook een luisterend oor bieden. Soms vinden kinderen het moeilijk om met hun ouders over hun gevoelens te praten, vooral als ze het idee hebben dat hun ouders al genoeg aan hun hoofd hebben. Opa’s en/of oma’s kunnen dan de persoon zijn bij wie het kind terechtkan met vragen of zorgen. Ze kunnen een neutrale partij zijn die kinderen helpt om hun gevoelens te uiten zonder zich bezwaard te voelen.

Ondersteuning van de ouders

Grootouders spelen niet alleen een belangrijke rol voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Een scheiding kan zwaar zijn voor beide ouders, en grootouders kunnen hier een waardevolle ondersteuning bieden. Dit kan variëren van praktische hulp, zoals oppassen of helpen met vervoer, tot emotionele steun. Door er voor hun eigen kinderen te zijn, helpen grootouders het hele gezin om de nieuwe situatie beter te hanteren.

Het bevorderen van stabiliteit

In gescheiden families is stabiliteit vaak een uitdaging. Grootouders kunnen een gevoel van continuïteit bieden door vaste tradities en rituelen in stand te houden. Denk bijvoorbeeld aan familiebijeenkomsten, vakanties of feestdagen. Dit soort momenten kunnen kinderen het gevoel geven dat, ondanks de veranderingen in hun directe gezinssituatie, sommige dingen nog steeds hetzelfde blijven.

Een brug tussen de twee werelden

Ten slotte kunnen opa’s en/of oma’s soms fungeren als een brug tussen de twee gescheiden werelden van de ouders. Door betrokken te blijven bij beide ouders en het kind, helpen ze om de band tussen de verschillende delen van de familie sterk te houden. Hun aanwezigheid kan de scheiding iets minder pijnlijk maken en bijdragen aan een harmonieuzere omgeving voor het kind.

Het Adviespunt SKO is er niet alleen voor mensen die uit elkaar gaan, maar ook voor de mensen die om hen heen staan. Denk hierbij aan opa’s, oma’s, broers, zussen of vrienden. Val jij in deze categorie en heb jij vragen of zorgen? Je bent van harte welkom bij het Adviespunt SKO.

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid