Twee huizen na de scheiding: hoe maak je dit comfortabel voor je kind?
Na een scheiding kan het voor een kind best lastig zijn om te wennen aan het wonen in twee verschillende huizen. Dit brengt verandering in de routine, omgeving en misschien zelfs de relaties met beide ouders met zich mee. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een zo comfortabel mogelijke overgang. Maar hoe doe je dat?
Creëer een vaste routine
Stabiliteit is belangrijk voor kinderen, vooral tijdens grote veranderingen zoals een scheiding. Het helpt om een duidelijke en vaste routine te creëren, ongeacht in welk huis ze zich bevinden. Dit kan betekenen dat de bedtijd hetzelfde blijft, er vaste momenten zijn voor schoolwerk of maaltijden, en dat er ruimte is voor ontspanning. Door een voorspelbare structuur te bieden, voelen kinderen zich veiliger en weten ze wat ze kunnen verwachten.
Een eigen plek
Een kind voelt zich sneller thuis wanneer het in beide huizen een eigen plek heeft. Dit hoeft geen aparte kamer te zijn, maar wel een vaste plek waar ze hun eigen spullen kunnen bewaren. Denk aan een eigen bed, speelgoed of boeken. Dit geeft het kind het gevoel dat beide huizen echt ‘hun huis’ zijn. Een vertrouwde omgeving zorgt ervoor dat het kind zich op beide plekken kan ontspannen. Je zou je kind daarnaast ook kunnen betrekken bij sommige onderdelen van de inrichting. Ga bijvoorbeeld samen kijken voor een keuken, overleg over de kleur op de muren of laat je kind een moodboard maken.
Ga het gesprek aan
We hebben het hier al veel vaker benoemd, maar communicatie is cruciaal tijdens en na een scheiding. Vraag regelmatig hoe het met je kind gaat en of er iets is waar ze zich zorgen over maken of wat ze lastig vinden aan de nieuwe situatie. Soms zullen kinderen niet direct aangeven dat ze ergens mee zitten, dus het is belangrijk om actief het gesprek aan te gaan. Toon begrip en biedt geruststelling wanneer dat nodig is.
Samenwerken met de andere ouder
Een goede samenwerking tussen beide ouders maakt een groot verschil voor het kind. Probeer afspraken te maken over de opvoeding, zoals regels rondom bedtijden, huiswerk en schermtijd, zodat er zo min mogelijk conflicten ontstaan tussen de verschillende huizen. Als beide ouders op één lijn zitten, voelt het kind zich minder verdeeld tussen twee werelden. Dit zorgt er uiteraard ook voor dat je kind zich in beide huizen prettig voelt.
Wees flexibel en geduldig
Tot slot is het belangrijk om flexibel en geduldig te zijn. Het kan even duren voordat een kind zich volledig aanpast aan de nieuwe situatie. Wees begripvol voor hun gevoelens en geef ze de tijd om te wennen aan het nieuwe ritme. Met tijd, liefde en aandacht wordt wonen in twee huizen een stuk draaglijker voor iedereen.
Heb je vragen over dit onderwerp of wil je iets anders weten over gescheiden ouderschap? Dan ben je van harte welkom op onze (gratis) inloopspreekuren. Kijk HIER voor meer locaties, tijden en meer informatie!
Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?
Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!
We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.