De 10 stappen die je moet nemen als je uit elkaar gaat

Als je kinderen hebt en wilt scheiden van je partner moet je een hoop regelen: van mediators en dure advocaten tot een ouderschapsplan en partneralimentatie. Toch begint het met de belangrijkste stap: je partner vertellen dat je niet meer samen verder wilt. Er komen ongetwijfeld veel emoties bij kijken. Daarom kan ons stappenplan houvast bieden als je door de bomen het bos niet meer ziet. Hét stappenplan bestaat niet, toch kunnen onderstaande tips je houvast bieden.

artwork

1. Vertel het je partner

De allereerste stap is ook gelijk de moeilijkste. Je partner vertellen dat je niet meer samen verder wilt. Zorg ervoor dat je het persoonlijk aan je partner vertelt en niet via de telefoon. Geef hem of haar rustig de tijd deze boodschap te laten bezinken. Belangrijk hierbij is dat de kinderen niet thuis zijn als je dit eerste gesprek voert.

2. Vertel het de kinderen en de omgeving

Vertel de boodschap samen aan de kinderen. Bepaal van tevoren wat jullie met de kinderen willen delen en wat niet. Hierbij is het belangrijk dat jullie de tijd nemen. Kort daarna naar school, werk of sport moeten is niet fijn. Er horen emoties bij en daar is ruimte voor nodig. Meld het uiteindelijk ook op school. Zo kan de juf of meester je kind extra in de gaten houden.

3. Neem de tijd, de start van een scheiding is heel bepalend

Je hebt, hoe rot het ook is, maar een kans om dit gesprek te beginnen. Bereid het daarom goed voor. Vertel aan de kinderen dat het niet aan hen ligt en dat jullie allebei veel van jullie kinderen blijven houden. De ware reden van de scheiding, zoals vreemdgaan of liefde voor een ander, hoeven kinderen niet altijd te weten. Dat is iets tussen ouders. Vooral voor jonge kinderen kan dat heel ingewikkeld zijn. Ze zullen de angst en het verdriet bij zichzelf zoeken.

4. Zoek de juiste hulp voor jouw scheiding

Voor een echtscheiding is een rechter nodig. Daarom is het belangrijk dat je wordt bijgestaan door een mediator of advocaat. Een mediator is gericht op harmonie. Wanneer overleg niet mogelijk is, kun je een advocaat in de arm nemen. Mogelijk zal jouw partner hetzelfde doen.

5. Win advies in over jullie woonsituatie en huis

Je eigen huis is waarschijnlijk de plek waar je je thuis voelt. De plek die je samen hebt uitgekozen, misschien wel verbouwd en helemaal ingericht naar jullie smaak. Minimaal een van jullie zal het huis moeten gaan verlaten. Waarschijnlijk moet het huis worden getaxeerd en wellicht moet een van jullie worden uitgekocht. Of kiezen jullie voor birdnesting zodat de kinderen in het huis kunnen blijven[link naar ander blog]? Er zijn opties die een (tijdelijke) oplossing kunnen bieden. Hoe dan ook, het is slim advies in te winnen bij een deskundige.

6. Vraag de scheiding aan

De advocaat of mediator kan het verzoek tot echtscheiding indienen bij de rechter. Willen jullie nog niet definitief scheiden, dan kun je bij de rechter terecht als ‘scheiden van tafel en bed’ een betere oplossing is. Dan woon je niet meer samen, maar ben je officieel nog niet gescheiden.

7. Maak een financieel plan (zorgverzekering, partneralimentatie, toeslag, spullen verdelen, pensioen)

Scheiden betekent veel regelen. Vooral op het gebied van financiën. Wat wordt bijvoorbeeld de hoogte van de alimentatie? En hoe verdelen jullie de spullen? Maak heel helder voor jezelf wie welke bezittingen meeneemt en welke kosten er gemaakt moeten worden. Overleg zoveel mogelijk van tevoren. Dat scheelt tijd bij een mediator en dus geld. Een aantal zaken om rekening mee te houden:
– Zorgverzekering. Als jullie samen één zorgverzekering hebben, zorg dan dat jullie een eigen zorgverzekering afsluiten. Kies ook bij wie de kinderen op de zorgverzekering komen.
– Partneralimentatie. Heeft een van jullie na de scheiding niet genoeg geld? Dan moet de ander maandelijks een bedrag betalen. Bespreek dit met de advocaat of mediator.
– Toeslag. Wanneer je een toeslag krijgt, zoals huurtoeslag of zorgtoeslag, kan dit veranderen door de scheiding. Geef je scheiding door aan de organisatie van wie je toeslag krijgt.
– Spullen verdelen. Maak afspraken over wie wat krijgt. Komen jullie er samen niet uit? Vraag dan een mediator om hulp. Als er geen afspraken zijn, krijgt ieder de helft.
– Pensioen. Ontvang je een pensioen? Ook dit kan veranderen door de scheiding. Geef de scheiding op tijd door aan het pensioenfonds. Mogelijk heb je recht op een deel van elkaars pensioen.

8. Maak afspraken over de kinderen (zoals een ouderschapsplan en kinderalimentatie)

Of je nu getrouwd bent, samenwoont of gescheiden bent: als ouders van kinderen heb je zorgplicht. Dat betekent dat je afspraken moet maken over kinderen. Dit is het belangrijkste onderdeel van de scheiding. Want waar gaan zij wonen? De afspraken die jullie hierover maken komen in een ouderschapsplan. De omgangsregeling gaat over het afwisselend wonen van de kinderen bij de ouders. Online vind je veel voorbeelden van een ouderschapsplan. Kom je er samen niet uit? Dan kan een advocaat of mediator het ouderschapsplan opstellen. Voor kinderen tot 21 jaar geldt dat er afspraken gemaakt moeten worden over kinderalimentatie. Dit is een bedrag voor de opvoeding en verzorging van het kind.

9. Naar de rechter: maak de scheiding definitief

Wanneer alle afspraken zijn gemaakt, is het naar de rechter gaan alleen nog een formaliteit. Hoe meer afspraken jullie zelf maken, hoe eenvoudiger het bij de rechter is. De rechter moet bepaalde keuzes maken als jullie daar samen niet uitkomen. Ook kun je nog in hoger beroep gaan. Soms is er sprake van een voorlopige voorziening. De rechter beslist dan waar de kinderen gaan wonen of wat de hoogte van de alimentatie wordt totdat de uitspraak er is.

10. Scheiden is een rouwproces

Je mag je realiseren dat scheiden een rouwproces is. Als de afspraken eenmaal gemaakt zijn en de rechter heeft beslist, begint het pas. Gun jezelf en elkaar de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Zeker kinderen, hoe flexibel ze ook zijn, gaan een ander leven tegemoet. En daar mag je lang over doen en verdriet van hebben.

Ga je scheiden in het buitenland? Raadpleeg dan de website nederlandwereldwijd.nl.

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid