Je kind gaat naar de brugklas, jij bent gescheiden

Naar de brugklas gaan is spannend. Voor zowel je kind als voor jou als ouder. Wanneer je gescheiden bent, brengt dit extra uitdagingen met zich mee. Wie gaat er naar de ouderavond, waar bewaart je kind zijn schoolboeken en hoe ga je om met huiswerk? Dilemma’s die voor iedere gescheiden ouder herkenbaar zijn. Vijf tips om je houvast te geven.

artwork

Je kind voorbereiden
Het is een grote stap, van de basisschool naar de middelbare school. Praat met je kind over deze verandering. Zo bereid je je kind voor. Als je gescheiden bent, zul je meer moeten regelen in het belang van je kind. Denk aan het plannen van huiswerk, het sjouwen van boeken en het inplannen van ouderavonden. Probeer zoveel mogelijk taken te verdelen met de andere ouder. Zoek jij met je kind een nieuwe agenda uit, is het fijn als de ander de fietsroute van huis naar school oefent. Help jij met boeken kaften, helpt de ander bij het inpakken van de rugtas. En andersom.

Sjouwen met schoolboeken
“Ik heb mijn huiswerk niet kunnen maken, mijn boeken lagen nog bij mijn vader.” Misschien heeft je kind deze uitspraak wel eens gedaan om onder het huiswerk uit te komen. Je wilt de impact van de scheiding zo klein mogelijk houden. Toch ontkom je er niet aan: je kind sjouwt met spullen van het ene huis naar het andere. Je kunt een tweede boekenpakket aanschaffen, een voor bij jou en een voor bij de andere ouder. Maar wanneer het budget dit niet toelaat, kan je kind zijn boeken in het kluisje laten. Je kind neemt dan alleen de boeken mee die nodig zijn. Zo voorkom je onnodig gesjouw.

Verantwoordelijkheid voor het huiswerk
Er zijn gescheiden ouders die hun kinderen in hun ouderlijk huis laten opgroeien. Ouders wonen dan zelf om de week ergens anders. Dit birdnesting-idee zorgt ervoor dat kinderen niet hoeven sjouwen met spullen. In de praktijk is het vaker zo dat kinderen van gescheiden ouders zelf steeds ‘verhuizen’. Dat betekent ook dat een kind op twee plekken zijn huiswerk maakt. En dat de kans bestaat dat jij en je ex-partner er andere ideeën op na houden. Misschien houdt de een minder zicht op het huiswerk dan de ander. Of ben jij de enige ouder die je kind overhoort en helpt bij proefwerken. Praat hierover met elkaar.

Gesprekken op school
Steeds meer middelbare scholen organiseren aan het begin van het schooljaar een startgesprek. Dit is een informele kennismaking tussen de leerkracht en de ouders van het kind, waarin de ouders vertellen over het kind en de leerkracht zichzelf voorstelt. In het ideale geval zitten beide ouders aan tafel. Soms gaat dit niet. Dan is het fijn om met school en de andere ouder af te spreken wie er bij het startgesprek aanwezig is. Of vraag de school een tweede gesprek te organiseren.

Een formele manier om te horen hoe het met je kind gaat, is tijdens een ouderavond. Ook hier kan het gebeuren dat je niet tegelijk naar een ouderavond wilt gaan. De wet gaat er in eerste instantie van uit dat gescheiden ouders elkaar informeren over de ontwikkeling van het kind. Heb jij het gezag over je kind? Dan heb je recht op een apart gesprek met school. Wanneer een van de ouders geen gezag heeft over het kind, is de school niet verplicht informatie te verstrekken. Je kunt elkaar als ouders er wel naar vragen.

Als je je nog aan het oriënteren bent op een middelbare school
De keuze voor een bepaalde middelbare school is vaak gebaseerd op gevoel. Het kan zijn dat jullie je nog aan het oriënteren zijn op een middelbare school voor je kind. Als jullie allebei het gezag hebben, is voor een inschrijving toestemming nodig van beide ouders. Daarom is het van belang dat jullie het eens worden over de schoolkeuze van je kind. Wanneer een van jullie geen toestemming geeft, staat het kind niet ingeschreven en kan het niet naar school. Komen jullie er samen niet uit, kun je ervoor kiezen om naar de rechter te gaan. Dit is wel een laatste redmiddel.

Heb je hulp nodig of vragen rondom dit thema? Je kunt altijd kosteloos en vrijblijvend contact met ons opnemen of langskomen op een van de spreekuren. Bekijk hier waar en wanneer wij gratis spreekuren organiseren.

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid