Maak kennis met Mehrdad

De komende tijd gaan we de gezichten achter het Adviespunt Scheiden, Kind en Ouderschap aan je voorstellen. We trappen af met Mehrdad Midavoodi. Hij werkt sinds de zomer van 2020 als maatschappelijk werker en mediator voor het Adviespunt SKO.

artwork

“Ruim 24 jaar geleden begon ik als maatschappelijk werker in de verslavingszorg, jeugdbescherming en reclassering. Vanaf 2001 ben ik als algemeen maatschappelijk werker gaan werken voor Mee-Vivenz (voorheen de Stichting Opmaat). Doordat ik mij meer ging verdiepen in echtscheidingsproblematiek, ben ik de post-HBO opleiding mediation gaan volgen. Vervolgens heb ik samen met een collega gedurende 5 jaar het project ‘ex-ouders bestaan niet’ gedraaid. Dit komt nu goed van pas bij mijn huidige werk voor het Adviespunt SKO. Ik combineer dit momenteel met het werken in de Sociale Wijkteams via Mee-Vivenz, waarbij ik me focus op onder andere huiselijk geweld en tijdelijk huisverbod zaken. Dat zijn de wat meer ingewikkelde casussen.”

Preventief werken

“Het karakter van het Adviespunt SKO is zoveel mogelijk preventief. We proberen echt die complexe scheiding te voorkomen. Mensen die in een scheiding zitten, van plan zijn uit elkaar te gaan of al uit elkaar zijn, kunnen bij ons terecht voor informatie en advies. Dit kan zowel praktisch, juridisch, psychisch en emotioneel. Naast het bieden van een luisterend oor en het geven van advies, verzorg ik ook trainingen namens het Adviespunt. Verder hebben we ook contact met professionals in het voorveld, zoals scholen, consultatiebureaus en kinderopvang om mee te denken bij vragen en knelpunten over echtscheidingsproblematiek.”

Kortdurend contact

“Als mediator voor het Adviespunt SKO heb ik kortdurend contact met de mensen die bij ons aankloppen. Ik doe dus geen langdurige mediation trajecten. Ik ben maatschappelijk mediator en dat is natuurlijk heel anders dan bijvoorbeeld een financieel mediator. De focus ligt vooral op de communicatie tussen ouders onderling. Het is mijn doel om ervoor te zorgen dat zij onderling effectief en positief met elkaar communiceren, met oog voor het belang voor de kinderen.”

Tijd nemen

“Tijdens het spreekuur komen mensen op verschillende manieren bij ons terecht. Bijvoorbeeld via de huisarts, via het sociale wijkteam of via andere instanties. Ook nemen veel mensen op eigen initiatief contact met ons op. Het spreekuur is ontzettend laagdrempelig, geheel kosteloos en bovendien anoniem. Wij registreren niemand met naam en toenaam. Eens per maand schuift er ook een advocaat aan. Als mensen bij ons binnenkomen, hoeven ze niet binnen een kwartier weer naar buiten. We nemen echt alle tijd die nodig is om de facetten van de scheiding te bespreken. Een verhaal dat me is bijgebleven is van een mevrouw die erg boos was dat haar partner de relatie had beëindigd vanwege een nieuwe liefde. Haar boosheid en teleurstelling waren begrijpelijk, maar op grond hiervan wilde ze proberen de vader via een rechtszaak het ouderlijk gezag af te nemen. We hebben tijd genomen om zowel de juridische als emotionele kant met haar te bespreken en het effect ervan op de kinderen. Het werd voor haar duidelijk dat haar emoties geen reden mochten zijn de kinderen hun vader te ontnemen. We hebben stilgestaan bij andere manieren om met haar emoties om te gaan en deze te verwerken. Mevrouw was er uiteindelijk van overtuigd dat het voor iedereen het beste was om als ouders met elkaar in gesprek te gaan om goede afspraken te maken en wilde dit via mediation gaan doen. Ze ging een stuk rustiger de deur weer uit.”

Emotioneel proces

“Ik ben tevreden als mensen begrijpen dat een echtscheiding een proces is dat tijd nodig heeft. Dat ze snappen dat ze niet alleen de focus moeten hebben op de praktische afwikkeling, maar dat ze ook dingen moeten verwerken op emotioneel niveau. Ook is het voor mij heel belangrijk dat mensen aandacht hebben voor wat hun scheiding met de kinderen doet. Dat ze bewust met de situatie omgaan en het pijnlijke proces zo goed mogelijk afhandelen, zodat hun kinderen er zo min mogelijk last van hebben. Als dat lukt, dan is mijn doel bereikt. Mijn droom voor de toekomst? Ik hoop dat steeds meer mensen het Adviespunt SKO weten te vinden en dat we op die manier de welbekende vechtscheidingen vaker kunnen voorkomen. Een grote droom, maar ik ben ervan overtuigd dat we als Adviespunt écht ons steentje kunnen bijdragen.”

Meer weten over het Adviespunt Scheiden, Kind en Ouderschap?

Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?

Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!

We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.

    AkkoordPrivacybeleid