Voor Professionals
Wat kun jij doen om te helpen?
Kom jij in je werk regelmatig in contact met (kinderen van) gescheiden ouders? Dan is het fijn als je weet hoe je moet handelen en waar je deze gezinnen naartoe kunt verwijzen als er een hulpvraag ontstaat.
Wat doet het Adviespunt SKO
Om conflicten en complexiteit in scheidingen met kinderen te voorkomen, willen we graag aan de voorkant onze ondersteuning aanbieden. Het is belangrijk dat we hierin samenwerken met professionals die dagelijks met ouders en kinderen werken, zoals scholen, kinderdagverblijven, consultatiebureaus en huisartsen. Deze hebben namelijk veel zicht op de gezinnen en kunnen hen doorverwijzen naar het Adviespunt SKO. Maar wat doet het Adviespunt SKO nou precies voor die gezinnen?
Inloopspreekuren
In de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht organiseren we wekelijks (gratis) inloopspreekuren. Tijdens deze spreekuren kunnen ouders, kinderen en andere mensen die om de gezinnen heen staan laagdrempelig, anoniem en vrijblijvend hun vragen stellen.
Lees meer over het inloopspreekuurTrainingen
Met steun van de gemeente Dordrecht wordt door het Adviespunt SKO en het Sociaal Wijkteam Dordrecht de training ScheidingsATLAS kosteloos aan ouders aangeboden. In deze training wordt ingezoomd op wat scheiden voor zowel ouder als kind kan betekenen.
Lees meer over ScheidingsATLASInformatievoorziening
We willen jou als professional ondersteunen door kennis en informatie te delen. Dit doen we ook voor ouders en kinderen. De meeste informatie kun je vinden op onze nieuwspagina. Hier staan onder andere interessante checklists, tips en inspirerende verhalen.
Bekijk onze nieuwspaginaSignalen en (niet meegaan in de) strijd
Als je regelmatig in aanraking komt met ouders die uit elkaar gaan, dan is de kans groot dat daar ook complexe scheidingen tussen zitten. Als professional is het belangrijk dat je dit soort scheidingen signaleert en dat je er wat mee doet. Maar wat kun je doen?
Herken de signalen
Ouders die niet met elkaar communiceren, kinderen die met onverklaarbare fysieke klachten rondlopen of de ene ouder die de andere ouder negatief afschildert: er zijn genoeg signalen van een complexe (naderende) scheiding met gevolgen voor kinderen.
Meer over de signalenDe richtlijnen
Op initiatief van de beroepsvereniging BPSW, NVO en NIP voor jeugdzorgprofessionals, zijn er door onder andere wetenschappers en mensen uit de praktijk een aantal richtlijnen opgesteld waarin gevolgen, interventies en mogelijkheden voor samenwerking omschreven worden.
Meer over de richtlijnenMet wie werken we samen?
Het Adviespunt SKO is een voorziening van de gemeenten Dordrecht, Papendrecht en Zwijndrecht. De sociale wijkteams van die drie gemeenten zijn onze partners. Verder werken we samen met het bureau sociaal raadslieden, advocaten en experts van externe partijen zoals Villa Pinedo. Het is belangrijk om te weten dat geen van deze partijen direct betrokken is bij wat we als Adviespunt SKO doen of bespreken met de mensen die bij ons aankloppen. Er wordt niets geregistreerd en geen informatie doorgespeeld aan derden. Mochten de experts het wél nodig vinden om ergens melding van te maken, bijvoorbeeld wanneer een situatie dusdanig geëscaleerd is dat de veiligheid in gevaar komt, dan wordt dat uiteraard eerst besproken met als doel een passende oplossing vinden.
Maak kennis met het team van het Adviespunt SKOEn de winnaar is…
Dé theatervoorstelling over gescheiden ouders
Het Adviespunt Scheiden, Kind en Ouderschap biedt samen met ToBe Jeugdtheater een voorstelling aan over ouders die uit elkaar gaan en wat dat doet met jongeren. Veel jongeren vinden het namelijk moeilijk om over de scheiding van hun ouders te praten. Deze voorstelling brengt het gesprek wél op gang. De voorstelling wordt gegeven op middelbare scholen.
In de voorstelling wordt vanuit het perspectief van het kind gekeken naar ouders die uit elkaar gaan of zijn. Dat zorgt voor een grote mate van herkenbaarheid bij hen die ermee te maken hebben. Daarnaast opent het de ogen van jongeren die zelf geen gescheiden ouders hebben. Zij zien waar hun klasgenoten mee worstelen, welke gevoelens zij ervaren en hoe zij dealen met de gevolgen van een scheiding.
Rondom de voorstelling is een compleet programma ontwikkeld. Zo kunnen de leerlingen onder andere diverse workshops volgen en wordt er een ouderavond georganiseerd.
Lees meer over onze theatervoorstellingWil je meer weten over het Adviespunt SKO?
Neem dan gerust contact met ons op. Wij vertellen je graag meer over wat wij precies voor jou kunnen betekenen. Heb jij als professional tips voor ons? Trek dan ook aan de bel. Daar staan we absoluut voor open!
We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.