Verhuizen na een scheiding
Na een scheiding is het logisch dat een van de ouders (of beide ouders) gaat verhuizen. In de meeste gevallen blijven de ouders dichtbij elkaar wonen. Maar het kan natuurlijk zo zijn, dat dit niet de wens van één van de ouders is. Dit kan zijn vanwege een nieuwe baan, een nieuwe relatie, of om dichter bij familie te wonen. Hoewel deze beslissing begrijpelijk kan zijn, is het belangrijk om rekening te houden met de juridische, praktische en emotionele aspecten die hierbij komen kijken – zeker als er kinderen betrokken zijn.
Mag het volgens de wet- en regelgeving?
In Nederland hebben beide ouders vaak gezamenlijk ouderlijk gezag na een scheiding. Dit betekent dat belangrijke beslissingen over de kinderen, zoals een verhuizing, in overleg moeten worden genomen. Als de andere ouder het niet eens is met de verhuizing, kan deze bezwaar maken en kan het geschil uiteindelijk aan de rechter worden voorgelegd.
Bij een juridische beoordeling van een verhuisverzoek houdt de rechter rekening met diverse factoren. Denk hierbij aan het motief van de ouder die wil verhuizen, de impact van de verhuizing op de kinderen en de mogelijkheden om contact tussen de kinderen en de ouders te behouden. Ook zal een rechter kijken naar alternatieve oplossingen die voor beide ouders haalbaar zijn. Wil je verhuizen na de scheiding en zijn er kinderen in het spel? Win dan vooraf juridisch advies in, zodat je niet in een rechtszaak belandt. Hier zijn uiteindelijk alleen de kinderen maar de dupe van.
Het emotionele en praktische effect op de kinderen
Een verhuizing kan grote gevolgen hebben voor kinderen, zowel emotioneel als praktisch. Het veranderen van woonplaats betekent vaak ook een nieuwe school, nieuwe vriendjes, en mogelijk minder contact met de andere ouder. Dit kan voor kinderen stressvol en verwarrend zijn. Mocht het zo ver komen dat één van de ouders op grotere afstand gaat wonen, dan is het belangrijk dat je de kinderen in dit proces ondersteunt. Dat doe je onder andere door hen te betrekken, maar ook door te luisteren naar hun zorgen en gevoelens. Daarnaast is het bieden van stabiliteit belangrijk. Een nieuwe woonplaats en nieuwe omgeving hebben grote impact, dus houdt buiten die verandering om vooral vast aan bekende routines. De laatste is misschien wel de belangrijkste: maak duidelijke afspraken over de omgangsregeling en gebruik technologie zoals videobellen om het contact tussentijds te onderhouden. Dit doe je echt in het belang van het kind!
Bespreek het samen met een mediator
Een verhuizing kan voor conflicten zorgen tussen ouders. Het is daarom belangrijk om te proberen in goed overleg tot een oplossing te komen. Mediation kan hierbij een waardevolle rol spelen. Een mediator kan helpen om de communicatie te verbeteren en samen tot afspraken te komen die in het belang van de kinderen zijn.
Tijdens onze wekelijkse spreekuren is er altijd een mediator aanwezig. Daarnaast schuift eens per maand een advocaat aan. Heb jij (of je ex-partner) plannen om te verhuizen na scheiding? Dan ben je echt van harte welkom om de kwestie voor te leggen aan onze experts. Kom gerust langs tijdens een spreekuur, dan denken we met jullie mee!
Heb je een vraag of zoek je iemand
die met je meedenkt?
Of je nu zelf uit elkaar gaat, je ouders gaan scheiden of je je zorgen maakt om iemand in jouw omgeving: onze professionals staan voor je klaar. Vul het contactformulier in en wij bellen je zo snel mogelijk terug!
We zijn ook telefonisch bereikbaar via telefoonnummer 088 633 0250. Bel je buiten kantooruren? Dan kun je je naam en telefoonnummer achterlaten en bellen we je zo spoedig mogelijk terug.